top of page
  • Foto van schrijverLinde

Ideeën Voor De Vasten: Persoonlijk en In Gezin

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021

Deze blog is een samenwerking met de katholieke echtgenote en moeder Kim Van den Zegel. Zij studeerde geneeskunde en blijft nu thuis voor haar vier kinderen. Sinds 2019 blogt ze over moeder zijn en het geloof op In het spoor van Ruth. Ze is de knutselexpert voor de organisatie Liturgisch Leven Vlaanderen (nog op te richten vzw).


De liturgische gewaden kleuren sinds woensdag paars. De Veertigdagentijd is met andere woorden begonnen.


Voor wie er nog niet toe gekomen is concrete plannen te maken: I feel you. En daarom hebben we deze blog met spoedideetjes voor de vasten gemaakt.


Wat is de bedoeling van de Vasten?


Het getal veertig staat in de Bijbel symbool voor een tijd van beproeving, getest worden. Zo zwierven de Hebreeërs in het boek Exodus veertig jaren in de woestijn voor ze het beloofde land bereikten. Regende het veertig dagen en veertig nachten op de aarde terwijl Noah, rechtschapen in Gods ogen, in de Ark in leven werd gehouden. En de evangelist Mattheüs verhaalt hoe Jezus aan het begin van zijn openbaar leven werd meegenomen door de Heilige Geest naar de woestijn, waar hij veertig dagen en veertig nachten vastte en werd bekoord door de duivel.


Deze foto kreeg ik als eerste resultaat toen ik in Wix "fasting" intikte. Je bent een seculiere maatschappij of je bent het niet.



Dus waarin bestaat het doel van de Veertigdagentijd? Het is een unieke tijd en genade die de Kerk ons geeft om ons te bekeren: om opnieuw te ontdekken dat God alléén volstaat.

Dat doen we door recht te trekken wat scheefgegroeid was, boete te doen voor onze eigen en andermans zonden, door het innerlijk oog terug op God richten.


Hoe kan ik de Veertigdagentijd persoonlijk beleven?


De drie pijlers van de Veertigdagentijd zijn gebed, vasten en aalmoes. Een eenvoudige, doeltreffende raad die ik eens kreeg, is om in elk van die domeinen één voornemen te maken. En dat voornemen dan heel intentioneel uitvoeren.


  • Gebed: bijvoorbeeld 15 minuten ’s ochtends en 15 minuten ’s avonds vrij maken voor persoonlijk gebed (inwendige dialoog met de Heer). Het gebed meer verzorgen door een geschikt geestelijk boek te gebruiken.

  • Vasten: bijvoorbeeld niet eten tussen de maaltijden, het vieruurtje achterwege laten. Of gewoon oldschool vasten (ttz slechts één maaltijd per dag gebruiken) gedurende veertig dagen.

  • Aalmoes: kan ook een aalmoes van tijd zijn, wat ons misschien meer moeite kost. Bijvoorbeeld familieleden of vrienden opbellen die we al een tijdje niet gehoord hebben. Alleenstaanden contacteren (een priester gaf vorige week dit mooie voorbeeld: een jeugdbeweging die vanop afstand kwam zingen voor mensen in een vluchtelingenkamp, want dat directe contact “moedigt meer generositeit aan” dan pakweg geld wegschenken aan een goed doel waar we nooit oog in oog zullen staan met de begunstigde hulpbehoevende).


Hoe kan ik de Veertigdagentijd in gezin beleven?


Er zijn vele zinvolle manieren om de Vasten als gezin te beleven. Hieronder enkele ideeën van een moeder die er al enkele Veertigdagentijd'en méér op heeft zitten dan ondergetekende, Kim dus.


1. Jezusboom als kalender



Een tot de verbeelding sprekende vastenkalender, waarbij de kindjes veertig dagen door de woestijn wandelen tot het Pasen is. Bij iedere stap (of dag) leren ze Jezus’ leven wat beter kennen.


Zo gaat het in zijn werk:

  • Goedkoop schilderdoek samen geel schilderen.

  • Voetjes op tekenen en wasknijpers op kleven.

  • Kalender ophangen.

  • Elke dag een verhaal over het leven van Jezus samen lezen, en vervolgens een kaartje aan een wasknijper hangen.

Variatie: in plaats van een tocht door de woestijn, kan je ook op een groot papier een kruis tekenen waarop de verhalen uit Jezus’ leven geplakt worden. Dit is sneller klaar en het kruis legt de nadruk op het lijden van Christus.




Lees nog meer gezinsideeën voor de Goede Week: Kleurboekje Voor De Goede Week


2. Kruisweg iedere vrijdag van de Vasten



Kim maakte deze indrukwekkende kruisweg thuis, samen met haar kinderen. De bedoeling is dat er na elke statie een kind een kaarsje uitblaast. Een mooie devotie voor op vrijdag in de vasten (of het jaar door, natuurlijk). Een gedetailleerde uiteenzetting hoe je ‘m maakt vind je op haar blog.


3. Zaadjes-en-offertjesbokaal



Voor elke daad van naastenliefde krijgen de kinderen een zaadje, dat met Pasen omgetoverd wordt tot een M&M.


Je kan ook maïs gebruiken die met Pasen tot popcorn omgezet wordt.


In beide gevallen toont dit het kind aan dat een kleine daad van offer of liefde vaak een groter effect heeft dan dat zij er moeite in hebben moeten steken (want qua volume is popcorn meer dan mais, en M&M’s meer dan zaadjes).


Om het iets moeilijker te maken voor de grotere kindjes, kan je hen vragen het “in het verborgene te doen” en niet rechtuit te komen zeggen dat ze een zaadje willen voor iets dat ze deden. Voor kleuters niet altijd gemakkelijk.


En als bonus: na de vasten kunnen we de offertjes en daden uit liefde gewoon verderzetten. In plaats van dan een zaadje in de pot te doen, mogen ze er een M&M uithalen. Hopelijk leren de kindjes hierdoor een gewoonte om lief te zijn en kleine offertjes te brengen.




4. Doornenkroon maken van zoutdeeg



Een klassieker onder de katholieke Instagrammers; een doornenkroon vormen uit zoutdeeg en die doorzeven met tandenstokers.


Dit is gewoon awesome als je het mij vraagt, en dit gaan we zo nadoen dit jaar.


Wenst u een vruchtbare vasten,

Linde & Kim

374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page