Ik heb het gevoel dat wanneer we over de haalbaarheid van een groot gezin spreken, we het hebben over systemen en orde.
Als we goede systemen hebben, is er veel mogelijk. Kan er veel gedaan worden in een dag en kunnen we meer kinderen aan en kunnen we blijer zijn.
Systemen dus. Dat is de voornaamste reden waarom ik een online cursus in mekaar aan het zetten ben (tijdelijk gedoopt tot Blije Moederclub 🙃). Voor de fun post ik hier even de ontwerp-inhoudstafel:
Is dat iets wat jullie zou interesseren? Laat het me weten.
Lees meer: Controle zoeken in tijden van overweldiging
Topic van de dag: het beheren van de kledij van je kinderen!
Of je nu veel of weinig kinderen hebt, het zou me verbazen als je niet op een of ander moment geëxplodeerd bent over de hoeveelheid aan textiel die je nakomelingen met zich meebrengen.
Been there, done that. Op een bepaald moment geraakte ik zelfs zo overweldigd door de seizoenswissel van kledij dat ik amper nog kon functioneren.
Ik moet er eerlijk in zijn: het kledijmanagement van vijf kinderen is een groot werk. Ik spendeer er veel tijd aan.
Maar ik durf wel zeggen dat ik er steeds efficiënter in ben geworden. Nu durf ik stilaan meelopen in het provinciaal kampioenschap kledijmanagement, daar waar ik zeven jaar geleden met moeite een plaats had bij de niet-geselecteerden van de gemeentelijke losercup. Ervaring als de beste leerschool zeker?
Zonder te beweren dat ik de waarheid in pacht heb, geef ik jullie graag de tips mee die voor mij hebben gewerkt.
Tip #1 Niet te veel kleren hebben
Iedereen met een groot gezin zal je dit zeggen!
Heb niet te veel kleren.
Maar het is waar. Toen we onze eerste baby kregen hadden we zoooooveel kleren. Dozen en dozen geschonken kledij. De kast die we toen vulden voor ons enige kind, is vandaag ruimschoots voldoende voor vijf kinderen.
In deze machtige kleerkast is er ruim plaats genoeg voor alle kleren-in-roulatie van de kinderen!
In de Amish wereld zegt men: one for wash, one for wear, one for church, one for spare. Vier setjes in het totaal dus.
Misschien moet ik genuanceerder zijn dan ‘niet te veel kleren hebben’ en schrijven: enkel het noodzakelijke in de kast leggen.
Want net zoals bij het speelgoed, werk ik met twee categorieën: het dynamisch archief en het statisch archief. (Sorry, ik deed ooit een doctoraat in de rechtsgeschiedenis.)
Het 'dynamisch archief' bestaat uit de zeer beperkte kledij die in de kleerkast van de kinderen te vinden is: ongeveer drie setjes. Het statisch archief is alle reservekledij (95% geschonken). Die is op zolder te vinden en dient als voorraadkast voor als we iets te kort hebben, of als er eens iets speciaals nodig is. Voordeel: de kinderen zien dit niet en kunnen er ook geen warboel van maken of over zeuren.
In totaal hebben we dus best wel veel kledij. (Ik durf veel niet wegdoen uit schrik het later te moeten bij kopen.) Maar er is maar een beperkt deel ervan toegankelijk.
Tip #2 Leg de setjes vast op voorhand
Het is raadzaam om niet gewoon een pak truien en een pak broeken naast mekaar te leggen, maar echt te bepalen wat bij mekaar hoort als outfit. Dat kan bijvoorbeeld door een foto van de complete tenue te nemen en te lamineren.
Geopend ziet de machtige kleerkast er wat minder pinterestable uit.
Bij ons heb ik dat opgelost door een bepaald setje (compleet met kousen en al) om te dopen tot ‘uniform’.
De kinderen weten de dag op voorhand welk ‘uniform’ ze morgen moeten aandoen – uniform A of uniform B. Oh, ik denk dat ik een patent neem op uniform A en B. (Naast mijn lopend patent op 'het speciaal moment'.) Geloof me: kinderen zijn zo gebrand op orde en wetmatigheden dat alle drama’s over welk jurkje aan te trekken verleden tijd zijn! En dan hebben ze nog speelkledij (twee warme speelbroeken in de winter en een trui die echt vuil mag worden).
Momenteel ben ik bezig een 'uniform C' samen te stellen .
Bonus voor mede-geobsedeerden van esthetische harmonie: wanneer je met uniform A, B of C werkt, is het razend gemakkelijk om je kinderen altijd met matching outfits te laten rondlopen. I just love it! Ik denk dat ik een patent neem op uniform A en B :-). (Naast mijn lopend patent op 'het speciaal moment’.)
Tip #3 Stippen volgens gezinsvolgorde
Dit systeem is zo nice! De oudste krijgt één stip, de tweede twee stippen, de derde drie stippen enzovoort.
Als de kledij overgaat naar een kleiner broertje of zusje, kan je er simpelweg een stip bij tekenen.
Tip #4 Opbergen volgens bepaalde regels
Om alles snel terug te kunnen vinden, moet er een grote orde heersen, en dat geldt tot in de kleerkast. In de kasten worden broeken links gelegd en truien rechts. De truien gaan bovenaan, de t-shirts en hemden onderaan. In mijn opbergboxen op de zolder gaan de pyjama's bovenaan links, de rompertjes onderaan rechts enzovoort.
Jassen, laarzen of kousen: alles wordt geordend volgens het principe van groot naar klein. De grootste gaat dus links, en de kleinste rechts.
Eerlijkheidsdisclaimer: heb ik dit netjes geplooid alvorens de foto te nemen? Natuurlijk...
BONUS CONTENT: een schrikbewind voor kousen.
Ik zei onlangs tegen mijn geestelijk begeleider dat ik een depressie kreeg door onze kousen. Overal kousen, in de inkomhal, onder de zetel, overal één kous in plaats van twee. Ook het totaalplaatje van onze kousen overweldigde me. Ik zuchtte dat ik meer geneigd was nieuwe kousen te gaan kopen in de winkel, dan ze te gaan zoeken in de reservekousen op de zolder…
Zoals vaak, hielp het articuleren van het probleem al voor het verzinnen van een oplossing ervan! Deze oplossingen hebben me meer rust gegeven.
Eerste good practice: kousen mogen niet meer rondslingeren, maar als je ze afdoet moet je ze aan de trap leggen. Per twee.
Tweede good practice: het stippensysteem van hierboven. Voor drie jongens elk vijf paar kousen in gelijkaardige tinten beige? Het valt niet mee om de juiste aan mekaar te koppelen. Maar wél vanaf het moment dat ik er stippen op tekende! Voorzichtig langs de binnenkant. Voortaan konden ook de drie- en vijfjarige meehelpen met deze kousen plooien.
Ook in onze kousenbak staan de stippen getekend.
Derde good practice: ik heb mij erbij neergelegd dat de kinderen liefst op blote voeten lopen. En dat dit zelfs een goede zaak is. In mijn brein leek het vooral zo dat blote voeten zorgde voor een groot transport aan kruimeltjes van-vloer-naar-tapijt-en-verder. Maar in een ahamoment zag ik in: géén kousen is ook geen rondslingerende kousen! Als de kinderen zelf niet aandringen op het aantrekken van kousen, dragen ze er dus geen.
Nu we op den buiten gaan wonen zijn, is de situatie weer wat veranderd. De hoeveelheden slijk zorgen hier voor instant natte kousen en vuile broeken. Ik ben dus aan het azen op een mooi en tegelijk functioneel mudroom-systeem…
BONUS CONTENT 2: matching outfits samenstellen
Je hoeft niet te zijn zoals ik (LIEFST niet), maar ik beleef echt enorm plezier aan het samenstellen van matchende outfits voor heel ons gezin. De tijd dat ik niets aankocht van kinderkledij, is al een tijdje gedaan. Voor mij is het esthetische gewoon erg belangrijk - dat kan je in 't lang en in 't breed lezen in deze column voor Katholiek Nieuwsblad. Ik koop nu kinderkledij aan, maar bewust en met mate.
Mijn tips voor een slim aankoopbeleid met matching outfits:
setjes omdopen tot een bepaald 'uniform', zie hierboven.
winterjassen zijn belangrijk, die dragen ze immers iedere dag, dus dat loont de moeite om in te investeren. Zomerjassen veel minder.
combineer op kleuren (bvb marineblauw die in ieders kleren terugkomt), dat geeft soms een boeiender resultaat dan identieke kleren voor iedereen. Hoewel dat ook mooi kan zijn :-).
als je identieke kledij wil, zijn jurkjes voor meisjes en truien voor jongens het meest interessant.
minimaal aankoopbeleid: maximaal één set voor op zondag en één set voor andere dagen. Ons schooluniform was een hele investering, maar die is gekocht voor twee jaar!
wat we aankopen moet echt veel gedragen worden.
zoveel mogelijk basic stukken zoeken op Vinted. (bvb een wit hemd)
Ons schooluniform :-)
Welke opslagsystemen voor kledij hebben jullie allemaal in de vingers? Deel ze hieronder!
Tot binnenkort,
Linde
Druk op het hartje, deel en schrijf een commentaar!
Geïnteresseerd in de Blije Moederclub! 👋🏻 en ik denk mijn vriendinnetjes in onze WhatsApp groep 'Mama's met Maria' ook wel, we hebben elkaar zo hard nodig 😊 dank je wel voor je schrijfsels!