top of page
 • Foto van schrijverLinde

Over de Kledingwissel die me Bijna Fataal Werd, Zuurdesem als Therapie en ons Huisonderwijsrooster


Geen buitengewone bespiegelingen vandaag, maar eerder een gemoedelijk geklets. Baby nummer vijf is net drie maanden geworden. Hoe gaat het nu met ons?


Foto door Karin De Vocht


Huilpiek voorbij


Wat de baby betreft: het ergste is gepasseerd, denken we. Het lieve ventje doet twee dingen heel graag: lachen en wenen. En dat wenen begint zo stilaan af te nemen, heb ik de indruk. Hij ligt al eens een momentje tevreden in zijn park of onder de babygym. Geen halfuur aan een stuk, maar toch. Ik hoop op een vrolijke baby tegen Kerst!


Wat heel fijn is is dat Isidoor sinds pakweg begin oktober gewoon in de keuken slaapt, in zijn park. Niet wakker worden terwijl enkele dreumessen in je oor staan te brullen: je moet het maar kunnen. Het was een vondst van de kraamzorg. Ik had er nooit zelf aan gedacht om dat uit te proberen, omdat ik ervan uitging dat hij nooit in slaap zou kunnen vallen in zo’n omstandigheden. U kent het wel: wij Generation Y kennen alle slaapwetmatigheden uit ons duimpje en geloven dat pikdonker en whitenoise en een slaapritueel noodzakelijk zijn omdat onze babysleep app dat zegt. En dan verrast de realiteit je toch. Ergens is dat mijn droom – met allemaal samen in een grote woonkamer en leven op een natuurlijk ritme. Dus niet te geforceerd en berekenend allemaal.


Het leuke is dat het thuisonderwijs minder onderbroken is doordat hij in zijn parkje ligt. Isidoor is geen vaste slaper en als hij tachtig keer per dut zijn fopspeen moet hebben of gewiegd moet worden, hoef ik daar tenminste niet voor naar boven.


Nachten blijven hetzelfde


Aan de nachten is echter nog weinig gewijzigd tegenover de pasgeborenfase. Vaak opstaan ’s nachts, zeker nu hij aanslepend verkouden is. Ik heb mij ferm opgejaagd aan sommige ‘sleep influencers’ die de impressie geven dat je baby als je maar aan voorwaarde A, B en C voldoet. Alsof een baby een machientje is. Zo werkt het niet.


MAAR Isidoor heeft me één cadeau gegeven door een paar weken geleden eens door te slapen (van twaalf tot zes), dus ik weet dat hij het kan, en dat hij misschien toch sneller zal doorslapen dan ik denk.

Tegen het eind van de maand starten we met papjes, want de borstvoeding loopt niet al te denderend doordat hij zo onrustig drinkt.


De Vervloekte Kledingwissel


Dan: een kort relaas over hoe de kledingwissel me ei zo na in een depressie stortte.


De afgelopen maanden waren een aanpassingsperiode. Vijf kinderen op vijf jaar tijd, het is veel. Met huisonderwijs erbij is het zonder twijfel veel. Het is van alles ‘veel’, veel verantwoordelijkheid, veel kleren, veel spullen, veel to do’s. Even dreigde ik eronder, onder dat ‘veel’, door te gaan. De verantwoordelijkheid als moeder van een groot gezin leek me te boven te gaan. De kledingwissel zomer/winter die moest gebeuren werd me toen fataal. Onze kamer stond vol dozen en ik kon het bos door de bomen niet meer zien en de moed zonk me diep in de schoenen. Ik was een paar dagen out.


Een vriendin troostte me: ‘Drie maand is KAKHEL’.


Hé, dat had ik precies nodig om er terug bovenop te geraken. (-:


Exit depressie, enter energie.


(In een van die zeldzame momenten dat mijn man me een compliment wilde geven in het bijzijn van de kinderen noemde hij het zo: ‘Ik vind het goed dat mama nadat ze instort altijd snel terug de oude is.’)


Mijn wapens om met het ‘veel’ om te kunnen: gek genoeg – meer doen. Vroeg opstaan (Miracle Morning!), bidden, sporten, meer thuisonderwijs, meer leuke dingen met de kinderen en meer homesteading. Sorry, ik ben een uitbundig type (en u hoeft niet te zijn zoals ik, alstublieft niet).


Zuurdesem als therapie


En dus ben ik terug gestart met zuurdesem sinds een korte periode. Ik vind het heerlijk.


Mijn broden zijn zeker nog niet perfect, maar ze zitten al boven de ‘fatale frustratiegrens’ vanwege drie actiepunten:

 1. In plaats van patisseriebloem gebruik ik nu hoogwaardige biologische bloem. (recept: 75% bloem en 25% meel)

 2. Mijn startercultuur bewaarde ik voordien altijd in dezelfde bokaal en dat was fout. Nieuw systeem: 50 gram in een nieuwe bokaal steken en voeden, en de rest gebruiken voor deeg.

 3. Geen roggemeel meer gebruiken, want broodkruim met grote gaten (mijn ultieme zuurdesemfantasie) is daarmee onmogelijk.

Met dank aan mijn lieve vriendin Noëlla die verantwoordelijk is voor deze tips.


Ik geloof dat ik mijn deeg stilaan kan ‘lezen’ en intuïtief weten wat het nodig heeft – maar dat is vast en zeker euforische hoogmoed.


Op dreef met het thuisonderwijs


We zitten dus volop in een nieuw ritme. De herfst wordt een seizoen van ‘veel doen’, ook op schoolgebied. Toch probeer ik kost wat kost klaar te zijn tegen het middageten met het thuisonderwijs. Zo hebben ze de rest van de dag tijd voor vrij spel en buitenzijn (tuinieren is ook therapie voor mij!).


Ik dacht eens een voorbeelddag te delen (of liever, voorbeeldochtend dus).


Wat we gisteren deden:

 • Taakjestijd: opleiding zesjarige en vierjarige ‘hoe leer ik een broek en een hemd opplooien’. Met gebrul van de driejarige omdat hij ook mee wilde doen (laat ons eerlijk zijn, 95% van onze activiteiten geschiedt onder gebrul).

 • Gemeenschappelijk schoolmoment bestaande uit:

 • Gebed (met memorisatie Bijbelvers)

 • Voorbereiding Eerste Communie: memorisatie van het Gloria in het Nederlands

 • Heilige van de maand: lied Sint-Maarten reed door weer en wind, en verhaal over Sint-Maarten die gered wordt van een omvallende boom door een kruisteken te maken


Dit is ons 'ochtendmandje' (sneuë vertaling van 'morning basket')

 • Bijbel: stukje verhaal van de Toren van Babel

 • Memorisatie: foto’s beroemde gebouwen

 • Franse woordjes thema groenten

 • Versje ‘Het wandelstokje dat alleen liep’

 • Liedje ‘In een blauwgeruite kiel’

 • Woordkaarten thema wintergroenten

 • Twee pagina’s lezen uit boek ‘De boerderij’ over groenten

 • Liedje ‘Rode kool’ van kapitein Winnokio, waarop we enkele onnozele dingen doen die ik niet bereid ben in een blog te delen :’) (TOPPER)
 • Klasje van de tweejarige: matching oefening over speelgoed, de letter K leren, sorteeroefening houten letters, peuterliedjes

 • Klasje van de driejarige: drie blaadjes La boîte à bons points voor de tweede kleuterklas, Montessori rekenlesje met manipulatieven, oefenen met kaartjes dubbelklanken, enkele zinnetjes lezen in leesboek met stickers

 • Klasje van de vierjarige: schriftjeswerk van La boîte à bons points voor de derde kleuterklas (rekenen, letters overtrekken en logica), Montessori rekenlesje met manipulatieven

 • Klasje van de zesjarige: samen verbeteren rekenoefeningen die ze zelfstandig gemaakt heeft, een taallesje, en een catechismuslesje samen met de vierjarige. (Zij doet ook nog zelfstandig werk terwijl ik met de jongere kinderen bezig ben, zoals oefenen met een sommenbord voor hoofdrekenen en stukjes tekst kopiëren uit boeken.)

Voor de duidelijkheid, dit was een Geslaagde Dag. Voor elke Geslaagde Dag is er één of meer Gefaalde Dag. Ook ter volledigheid, de meeste van die dingen zijn zeer kort. Ik hoop tegen nieuwjaar nog enkele zaken toe te voegen zoals lessen geschiedenis en catechismus voor de driejarige.


Moge God u zegenen in uw ouderschap! Tot binnenkort!


Linde
Ons Thuis steunen? Druk op het hartje, laat je mening weten via de commentaren hieronder, en deel deze blog! Financiële steun voor dekking van de blogkosten is ook mogelijk door over te schrijven op BE12 7360 2880 2192 met vermelding 'Ons Thuis'.


352 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page