Stal enkel het speelgoed van de huidige interesses uit, en berg de rest op
Nieuw tabblad op deze blog: organisatiesystemen. Ik wil jullie graag inwijden in enkele systemen van organisatie van het gezinsleven. Wat ik immers gem
erkt heb: hoe beter de organisatiesystemen, hoe meer ons gezin floreert. Groeien in homemaking staat voor mij vaak gelijk aan groeien in orde.
Lees de 6 tips voor het ontwikkelen van een dagelijkse routine hier.
Een werk dat nooit af is, voor alle duidelijkheid, en zeker nooit perfect is. Ik hoef maar te verwijzen naar de afgelopen drie maanden, waar alle orde zoek was in ons gezin doordat ik moest platliggen, en we op zoek moesten naar creatieve en flexibele oplossingen. En ik vooral veel controle moest loslaten. Dat hoort óók bij het mooie van homemaking!
Als jullie tips hebben voor organisatiesystemen van welke aard dan ook (boodschappen, opbergen, taakjesverdeling voor de kinderen), deel ze alstublieft in de commentarensectie!
Vandaag hebben we het over het opbergen van speelgoed. Iets wat mij daarbij enorm geholpen heeft, is het rotatiesysteem volgens de principes van Montessori.
Lees: 7 Stappen om speelgoed aantrekkelijk te presenteren, zodat je kinderen er effectief mee spelen
Vroeger was ons systeem als volgt: we hadden één grote speelgoedkist en daarin werd alles gedumpt.
Duidelijk.
Maar toch niet vrij van manco’s.
Toen ik in het najaar van 2020 de Montessoripedagogie leerde kennen, heb ik alles ondersteboven gehaald.
Voortaan was het principe: er staat een minimum aan speelgoed uitgestald in de leefruimte, en het gros van het speelgoed wordt opgeborgen in een kast. De opbergkasten bevinden zich boven in de slaapkamers.
Hieronder een foto van een deel van het uitgestalde materiaal. In totaal heb ik per kind een vijf à zes activiteiten uitgestald, op verschillende plaatsen in het huis (een vensterbankje bij de keuken, een badkamerrekje dat niet meer in gebruik was enz.). En ze spelen natuurlijk ook met elkaars speelgoed.
Hieronder dan een foto van één van de opbergkasten.
Ik deel het speelgoed – of educatief materiaal, voor ons loopt dat door elkaar – op in de volgende categorieën:
- Puzzels en legpuzzels
- Taal (houten letters, woordkaarten, speelfiguurtjes enz)
- Rekenen (alles in verband met kleuren, tellen, dikker-dunner hoger-lager, vormen, sorteren)
- Hand-oogcoördinatie (bv. rijgen, stapelringen, sleutelbeweging oefenen, stokjes in doosje steken enz.)
- Cultuur en wetenschap (leermateriaal over de menselijke anatomie, aardrijkskunde, vogels enz. enz.)
- Baby (restcategorie voor rammelaars, dingen die ze graag vasthouden enz.)
- Sensorisch (geluiden-memoryspel, sorteren van subtiele kleurschakeringen, flesjes gevuld met verschillende materialen enz.)
- Open ended (houten blokken, duplo enz.)
Wanneer dan het speelgoed roteren? Eenvoudig: wanneer de interesse van het kind verandert. Eloïse (16m) heeft nu bijvoorbeeld interesse in het kruisen van de middellijn met haar handjes (in de praktijk dopjes van stiften eraf doen en er weer op zetten) en voorwerpen recht proberen zetten, dus de activiteiten daarrond stal ik uit. Onze kinderen hebben ook allemaal een fase gehad waarin ze dol waren op houten legpuzzels, en toen lag het huis vol met houten legpuzzels. Je merkt zelf wel wanneer je kind de interesse in iets verliest… Dan vervang je het materiaal, door goed te observeren wat haar wel boeit, of gewoon door iets nieuws aan te reiken.
Even tussendoor: dit is de theorie; in de praktijk blijft het speelgoed hier vaak maandenlang onaangeroerd liggen omdat ik geen tijd vind om de rotatie uit te voeren... En omdat dit alles misschien heel hard klinkt alsof de zaken hier piekfijn in orde zijn, deel ik ook maar even een foto van hoe de leefruimte er doorgaans uitziet.
Geïnteresseerd welke activiteiten je zoal kan aanbieden aan je peuter of kleuter? Neem hier een kijkje: Wat Zijn de Leerdoelen Voor Kleuters?
Voor ons werkt dit rotatiesysteem enorm goed, om drie redenen.
1. Als je de deur van de opbergkast opentrekt, heeft het een speelgoedwinkeleffect. Je vergeet steeds van het bestaan af van bepaalde spullen, dat kan ik je verzekeren. En zo is dat ook voor de kinderen. Voor hen is er telkens het effect van nieuw speelgoed. Ze hebben niet de kans om het speelgoed beu te raken. Met wat uitgestald staat, wordt effectief gespeeld.
2. We wonen op een relatief kleine oppervlakte. Uitstallen van een beperkte hoeveelheid speelgoed leidt tot minder drukte. De omgeving moet kalm en niet-overprikkelend ingericht zijn, geloof ik, dat draagt bij tot de rust van kinderen. Er staan nu al spullen genoeg in ons huis!
3. Orde houden; elk ding op zijn plaats, werkt een stuk beter op die manier.
Volgende blogpost: presentatie van speelgoed volgens de Montessoripedagogie. Stay tuned!
Tot binnenkort,
Linde
Heeft deze post je geholpen of aangesproken? Klik dan op het hartje. Heb je vragen, bekommernissen, heb ik iets op een ongelukkige manier uitgedrukt: contacteer me via alle mogelijke kanalen. Doorsturen en delen van de blog wordt zeer gewaardeerd. Volg ons gezinsleven op instagram en de Ons Thuis-pagina op facebook.
Commentaires