top of page
  • Foto van schrijverLinde

7 Stappen Om Speelgoed Aantrekkelijk Te Presenteren

Vorige blog deelde ik het slimme en effectieve opslagsysteem voor speelgoed volgens de Montessoripedagogie. Vandaag deel twee: hoe aantrekkelijk speelgoed presenteren, zodat je kinderen er effectief mee spelen?


We kennen allemaal de frustratie: we hebben hopen speelgoed, maar onze kleinste jeugd speelt er niet mee. Hoe lossen we dit op?


Twee zaken.


Om te beginnen: all toys are equal, but some are more equal than others. :-) Niet alle speelgoed is even goed. Niet alle speelgoed fascineert voor een kind, nodigt uit om te verkennen, om uren zoet mee te zijn (of in het geval van kinderen onder de twee jaar: meer dan tien seconden). In feite is er veel speelgoed rommel. Maar de lijstjes voor ‘successpeelgoed per leeftijd’ volgen later nog op deze blog.


Ten tweede, het blongonderwerp van vandaag, is het van belang om het speelgoed zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Ik herhaal nog even mijn major tip van vorige blog: stal enkel dat speelgoed uit waar je kinderen momenteel in geïnteresseerd zijn, en stop de rest weg (opslag en rotatie volgens Montessori).

We hebben dus per definitie geen hopen speelgoed in de speelruimte. Less is more. Te veel speelgoed in het oog, leidt alleen maar af en nodigt in feite juist minder uit om ermee te spelen.


Hieronder dan de zes stappen in aantrekkelijke presentatie van speelgoed.


Ik weet niet of het Maria Montessori zelf was die de ingeving had om het speelgoed op een bepaalde manier te presenteren, maar ingenieus vind ik het alleszins. Sinds ik ons educatief materiaal zo presenteer, merk ik dat er veel meer werkelijk mee wordt gespeeld. En het ziet er allemaal nog eens mooi uit ook.



Kleurensorteerspel. Edward (2 jaar) is er nu een beetje uitgegroeid, maar Eloïse (16 maanden) heeft zich de eerste 16 maanden van haar leven geamuseerd met pomponnetjes eten.



1. Bied één activiteit tegelijk aan


Als ouders hebben we altijd de neiging om twee tot vijf speelgoedjes tegelijk te geven aan onze baby / peuter / kleuter. Angst om tekort te lijden, zeker? Ik herken het in ieder geval.


Maar het codewoord is focus, en focus kan maar op één iets tegelijk.



Onder 'één iets' begrijp ik 'één vaardigheid / interesse'. Hier zelfgemaakte shakers met verschillende geluiden.


2. Eén activiteit per cubby (vakje in de kast)



Wie een open kast met vakjes heeft genre Kallax (wie niet?), gebruikt best een vakje voor één activiteit. En niet voor twee of drie. Dat helpt ook voor de orde. Kinderen hebben een aangeboren gevoel voor orde, ze zullen goed onthouden dat de houten speelgoedtrein in het tweede vakje van links thuishoort.



Eén vakje behouden we voor voor ons thema. We hebben een heel fijn thema achter de rug (vogels), waar de kinderen echt in op gingen!


3. Een Montessoriactiviteit is altijd een evident geheel


Montessori spreekt veel over autonomie. De bedoeling is dat het kind zelf het dienblad of mandje uit de kast kan halen en zonder hulp van buitenaf met het speelgoed kan beginnen spelen. (Enkel is het bij complexere activiteiten nodig om het werkje even voor te tonen aan het kind.) Daarom doen we de…


4. Presentatie in mandjes of dienbladen


Schitterende kappersset van Janod


Leve natuurlijke materialen!


Mandjes, dienbladen, kaarthouders, glazen potjes… zijn handig omdat ze duidelijk maken dat iets deel uitmaakt van één geheel.


Tip: ga voor mandjes van verschillende groottes een kijkje nemen in een occasiewinkel. Je kunt er niet genoeg van hebben! De dienbladen in bamboe zijn te koop in IKEA, de andere dienbladen kocht ik bij Amazon.


5. Alle spullen die nodig zijn voor het uitvoeren van de activiteit, zijn in de presentatie aanwezig


Spreekt voor zich.


Zelfgemaakt kleurenspel met wasknijpers


6. Presenteer de activiteit zo dat je kind meteen kan beginnen uitvoeren


Schijfjes in ladenkastje steken


Bijvoorbeeld stapelringen: haal de ringen van de staaf en leg ze in een mandje ernaast. Dat nodigt uit om de activiteit werkelijk uit te voeren.



Rijgspel



Safari Ltd speelfiguren met zelfgemaakte woordkaarten


Bijvoorbeeld een houten legpuzzel: haal de stukken uit de legpuzzel en leg ze ernaast . Als het kind de legpuzzel eerst nog uit elkaar moet halen om hem daarna te maken, is de drempel hoger om het werkelijk te doen. Ik heb houten legpuzzels tevens gebruikt als speelgoed voor mijn baby’s van enkele maanden oud; het doel was dan om de onderdelen er gewoon uit te halen, dan is de presentatie wel een gemaakte legpuzzel.




7. Plaats de onderdelen volgens de schrijfrichting


Neem het presenteren van een legpuzzel. Als je kind de stukken er van links naar rechts moet insteken, bereidt dat je kind indirect voor op de schrijfrichting.



Zelfgemaakte matching popsicle sticks activiteit


We all know this one


Tot binnenkort,

Linde

217 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2 Post
bottom of page