top of page
  • Foto van schrijverLinde

5 Eenvoudige Activiteiten voor Baby's

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

DIY speelgoed in een handomdraai. Stimuleer de fijne motoriek en andere vaardigheden, voor baby's vanaf ca. 12 maand.


Enkele weken geleden verscheen hier een post met eenvoudige activiteiten voor kleuters vanaf ongeveer twee jaar. Aangezien de echtgenoot mij met de regelmaat van de klok het doembeeld signaleert van een totaal onderontwikkelde Theodoor omdat ik al mijn energie in het oudste kind steek, investeerde ik deze week in onze Todosaurus.


Later zal ik schrijven over de vraag 'hoe houd ik mijn baby bezig überhaupt' met vuistregels over hun ontwikkeling (een dagschema voor baby van 12 maand vind je alvast hier), vandaag gaan we gewoon heerlijk concreet met vijf (zeer) eenvoudige zelf-te-maken spelletjes voor jonge peuters.


O trouwens, naast het onberispelijk poserende Todomodel op deze foto's vond ook Mathilde (2,5 jaar) de spelletjes nog plezant!



1. Kartonnen toiletrolletjes op een stok schuiven

Uw toiletrollen weggooien is voortaan verboden, beste ouder. Er is immers ontzettend veel mee aan te vangen, op zowel knutsel- als spelgebied.


Lang leve de 'zweefmeubels' in scandinavische stijl, want die dienen dus uitstekend als stokken om de toiletrollen aan te rijgen als je ze omgekeerd op de grond zet. Hoe jonger de baby, hoe dunner de pootjes/stok best zijn waarrond het toiletrolletje geregen moet worden.


Ik probeerde de stok eerst te maken op een andere manier, door een aantal rietjes aan mekaar te binden in een bizarre constructie met rekkers.

Levensduur: 18 seconden.


Varianten: toiletrolletjes in kortere stukken knippen, in verschillende kleuren schilderen, rond een dikke wollen streng laten rijgen. (Tijd investeren in schilderen ga ik zelf niet doen aangezien een korte observatie mij de zonderlinge knijptalenten van Theodoor deed inzien.)


2. Rammelaar-flesje gevuld met rijst

Dit was een ideetje uit onze voormalige crèche Nieuwkinderland. Voltreffer – gaat al lang mee. Maakt lawaai, beweegt, eigenlijk een volwaardige rammelaar.


Varianten: flesje vullen met blinkende propjes aluminiumfolie, gekleurde kralen, pailletjes, zand... Zorg steeds dat de dop stevig afgesloten is.


3. Oorstokjes door gaatjes duwen


Oerklassieker, maar dat kan voor het kind de pot op (of in dit geval: de pot in). Wat je nodig hebt is een afgesloten potje waarvan je in het deksel grotere of minder grote gaten kan 'boren'.


Nu iedereen weet welke Milbona Greek Style Yoghurt raspberry taste van 1 kg we eten van de Lidl, heeft deze blog geen geheimen meer...


4. Kaarten door een gleuf steken

Zelfde principe: het enige wat je nodig hebt is een potje en een cuttermes/schaar om een gleuf te maken (als mijn mama de plasticpot herkent waarin ze ons haar zelfgemaakte soep levert, gaat ze hopelijk niet boos zijn). Een kartonnen wegwerpbeker met plastic deksel behoort ook tot de mogelijkheden, maar als je de kaarten kan zien zitten is het volgens mij nog leuker.


Nuttig accessorium: een broertje of zusje dat enthousiast helpt om de kaarten erin te steken.



Deze activiteit vergt iets meer fijne motoriek bij de baby omdat er vele gripmogelijkheden zijn aan een kaart (te schuin of horizontaal gaat er niet in). Maar je kan het natuurlijk ook hier oneindig variëren met de grootte van de gleuf en de kaartjes...


5. Een deken op de grond leggen


Dit kan zelfs ik.



Je creëert het effect van 'het grote bed van mama en papa', maar dan eenvoudigweg in de woonkamer. Met mogelijks: rollende, springende, gierende kinderen – en alleszins zonder: risico op tuimelen uit het bed.


Tot binnenkort,

Linde.


Ik hoor graag van je! Heb je opmerkingen, suggesties, een voorstel voor een blogtopic: dat kan allemaal via de reacties hieronder, de Facebook-pagina, de hartjes-button als je deze post leuk vond, en op elke pagina van onsthuis.org staat een contactformulier waarop je mij kunt bereiken.
Take care!

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page