top of page
Foto van schrijverLinde

Mijn 10 Favoriete Prentenboeken

Hoe je een goed boek uit de bib kiest? Dat lees je hier


In deze blog een lijst met mijn tien all-time-favourites voor de allerkleinsten!

 

Sieb Posthuma – Mannetje Jas (2022)

Prachtig verhaal over een mannetje dat het altijd te koud heeft… tot het mannetje een vrouw tegenkomt die het ook altijd te koud heeft.


 

Virginia Lee Burton – Het huisje dat verhuisde (1942)

Lees dit boek en wees nooit meer dezelfde. Dit kinderboek vat in woorden zo eenvoudig samen waar intellectuelen dagenlange colloquia mee zouden kunnen vullen: met name wat we door de moderniteit zijn kwijtgeraakt. De hoofdrolspeler is een vredig huisje op het platteland, dat meeleeft met de seizoenen. Door de uitdijende stad is het huisje na verloop van tijd omgeven door industrie, hoge gebouwen en veel drukte. Generaties later wordt het huisje opgemerkt door de achterachterkleinkinderen van het koppel dat het bouwde… en gaat het huisje verhuizen.


 

Elsa Beskow – De kabouterkinderen (1994, origineel ergens tussen 1874 en 1953)

Ooooo, dit verhaal zou ik miljoenen keren kunnen lezen met de kinderen. Het is geschreven in heerlijk rijm (ook al zouden literatuurkenners wellicht vinden dat het metrum nog beter kan), de tekeningen zijn prachtig en vooral brengt het mij in een mum van tijd thuis in die wereld van kinderlijk avontuur en heldendaden, het meeleven met de seizoenen en het gezinsleven waar groot en klein met elkander meewerkt. (De vier kaboutertjes slapen met elkaar in één bed als het sneeuwt, moeten er nog meer argumenten zijn?)

 

Emily Haworth-Booth – De koning die het donker verbood (2021)

Over een koning die van kindsbeen af bang is voor het donker. Hij wil een verbod instellen op het donker, maar hier komt de subtiliteit: hij krijgt zijn onderdanen zover dat ze zelf eisende partij zijn voor dat donkerverbod. En dus moet voortaan iedereen een lichthoedje dragen, wordt er op scholen onderwezen waarom het donker stom is, en rijden er voortdurend campagnewagens rond om het donker in diskrediet te brengen. Het is ten strengste verboden om het licht uit te doen. Maar algauw ontstaat er ongenoegen over het donkerverbod bij de bevolking…


Ik weet niet of de kinderen alle subtiliteiten snappen, maar dat hoeft voor mij ook niet. Een heerlijk verhaal dat kan tippen aan George Orwell.


 

Gebroeders Grimm, uitgave Christofoor – Het boshuis (1996)

Een houthakker laat zijn drie dochters een voor een zijn middaglunch brengen in het bos. Maar ze verdwalen en komen terecht bij het huisje van een oude man. Mysterieus en diepzinnig verhaal waar ik steeds dieper in kan graven. Een klepper voor mezelf én de kinderen, die maanden aan een stuk de rijmpjes uit het boek scandeerden door het huis…


Je hebt met hem gegeten, je hebt met hem gedronken, aan ons heb je niet gedacht, zie zelf maar waar je slaapt vannacht!

 

Ted van Lieshout en Philip Hopman – Boer Boris en de maaier (2020)

Hi-la-risch verhaal over een maaier die steeds maar weer wordt uitgeleend aan verschillende mensen en iedereen maakt hem kapot. Op steeds spectaculairdere wijze. En vooral: niemand neemt verantwoordelijkheid voor de schade (“maar zeker is: ik heb niks fout gedaan!”).

Sorry aan de Mechelse bibliotheekkindjes, want wij nemen de Boer Borisboeken echt heel vaak mee.

 

 

Hans Christian Andersen, uitgave De Vier Windstreken – De kleine zeemeermin (2008)

Iedereen kent wel het sprookje van de zeemeermin die zich laat veranderen in een mens om haar geliefde prins te kunnen ontmoeten. Maar daarvoor moet ze wel een pijnlijke prijs betalen. En daarenboven wordt haar liefde niet eens beantwoord… Deze uitgave laat het verhaal eindigen in de dramatische dood van de zeemeermin (tot mijn verrassing heeft het origineel een happy end). Maar MelancholyMe vindt dit einde mooier.



Freya Hartas – Kalm aan… in je buurt (2021)

Deze reeks staat nog op mijn lijstje om te kopen. Korte versjes, met rijm, over de mooie dingen des natuurs, en met prachtige tekeningen. (Bonus: de blaadjes zijn erg zacht.)

 


Kate Davies en Isabelle Follath – Het verrukkelijke hotel (2021)

Dit boek heb ik een aantal jaren terug vermoedelijk 147000 keer gelezen. Over een keukenhulpje dat zijn hotel redt van een catastrofe op de grote dag waarop gravin Elzensteyn op bezoek komt…

 

Andersen, uitgave Clavis – Het meisje met de zwavelstokjes (2007)

Zoals alle uitgaven in deze reeks: het klassieke sprookje in zeer eenvoudige taal verteld. En toch moet ik er telkens bij huilen.


Ziezo, ik hoop dat deze lijst een hulp kan zijn voor andere mama's.


Heb jij nog aanbevelingen? Doe mij en je collegalezers een plezier en post ze in de comments... (vooral de tekstboeken interesseren me, daar zijn we nog in volle ontdekking ;-))


Tot binnenkort,

Linde


 

167 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


mariekehuyghens
Jun 13

Leuk! De boeken van Else Beskow zijn zalig (typisch Steiner eigenlijk). Ik las de kabouterkinderen vorige week nog voor. Wij hebben er veel haar, zijn stuk voor stuk pareltjes. 'Kalm aan' hebben we ook, maar nog te weinig in gelezen. En nu snel naar de bib haha ;-)

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page