top of page
 • Foto van schrijverLinde

Homeschool Update: Keuze van Materialen en Aanpak 2022-23

Challenge: lukt het om in één uur een blogpost te schrijven én op te laden met foto's?


Goed nieuws, want doordat het me zodanig aan tijd ontbreekt om deze blog te onderhouden krijgen jullie, teerbeminde lezeressen, ten langen leste waar jullie naar snakken: een blogpost van leesbare lengte.


De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met ideeën opdoen (onder andere op de thuisonderwijsdag: thumbs up voor iedereen die voor dag en dauw opstond om naar Mechelen af te zakken) en incorporeren in een werkbaar schema voor huisonderwijs. Hier lees je wat we blijven doen, en welke nieuwe dingen we uitproberen.


Sinds enkele dagen probeerden we al het nieuwe uurrooster te implementeren qua tijden van maaltijd en avondritueel. Dat hielp al enorm om ons voor te bereiden op het nieuwe jaar.


Nieuwe elementen:


Deugd van de maand. Mogelijkheid om concreter in te gaan op wat 'liefde' in de praktijk betekent. Deugden voor dit jaar: geloof, vriendelijkheid, zelfbeheersing, vrede, trouw, geduld, orde, ootmoedigheid, matigheid, nederigheid.


Kunstappreciatie. Omdat kunst als via pulchritudinis kan voeren naar God. De geesten van de jeugd vullen met alles wat goed en mooi is. Drie keer per week trekken we 45 minuten uit om een kunstwerk te bekijken en er dingen rond te doen (waaronder ook zelf knutselen, hopelijk, want daar komen we bijna nooit aan toe). We zullen de schilderijen kiezen per thema (toch min of meer, gewoon om een search houvast te hebben); voor ons eerstvolgend thema wordt het The Hay Wain van John Constable (1821).Heilige van de maand. In juni lazen we uit het prentenboek De avonturen van Josemaría, en het was verbluffend hoeveel interesse er was bij de kindjes om verhalen te horen van een persoon 'van vlees en bloed' tot wie ze zich kunnen verhouden. Er werd werkelijk even veel naar gegrepen als naar een boek van Tiny. Dus ik was verheugd om te ontdekken dat er nóg prentenboeken van heiligen bestaan in het Nederlands: dank u mensen die daar tijd in hebben gestoken! Ik kocht alles bij samueladvies.nl. Aan de hand daarvan zullen we iedere maand een heilige leren kennen. Werden gekozen: de H. Aartsengel Michaël, H. Thérèse van Lisieux, H. Martinus, H. Nicolaas (december natuurlijk), H. Joannes Bosco, H. Bernadette, H. Mathildis, Z. Edward Poppe, H. Dominiek Savio.


Te koop op samueladvies.nl


Lang leve de Mechelen-based Uitgeverij Sint Rombout! Je kan deze strips bestellen bij elke boekhandel.Deze kocht ik gewoon op amazon.nl.


Spelenderwijs Frans aanbieden. Dit doen we om toegang te hebben tot meer materialen voor huisonderwijzers (want laat ons eerlijk zijn: in het Nederlands is het soms hard zoeken).Nog aan te kopen: muziekappreciatie materiaal voor kinderen (reeks Music Study With The Masters van Sonya Shafer: ze raadt aan om één componist te nemen per trimester en dan allemaal muziek van die componist op te leggen thuis, zodat de kinderen goed vertrouwd raken met diens stijl).


Tevens nog aan te kopen (zeer slim om uitgeverijen te contacteren op het moment dat ze platgebeld worden door scholen die materiaal willen aankopen, en dan niet met een prulordertje van dertig euro zoals het mijne): een nieuwe taalmethode. Over de vorige, Taalsignaal anders, was ik niet tevreden. Ik wil iets met meer structuur en to-the-pointheid. Als iemand tips heeft: laat het alstublieft weten. We zullen nu Taal actief christelijke versie uitproberen.


Verdergezette elementen:


Rekenwonders. Helder, gestructureerd, geen ballast, tevreden over.


Aanvankelijk lezen voor Theodoor: onderstaand stickerboek vond ik vorig jaar fijn, ik heb ook een eenvoudig boekje voor begrijpend lezen gekocht, en natuurlijk veel boekjes voor beginnende lezers uit de bib (al zijn de verhalen daarvan soms wat idioot, soms ga ik werken met een verhaal van Nijntje of Anna).We gaan door met onze thema's om gefascineerd te worden over de wereld.


Ik word steeds gestructureerder, want thans heb ik de thema's voor een volledig jaar al ingepland - zo kan er ook gemakkelijker geroteerd worden qua domein (natuur, geschiedenis, aardrijkskunde/cultuur). Thema's voor dit jaar worden:

 1. bomen

 2. geschiedenis algemene tijdslijn (een verschil kunnen maken in heel grove lijnen tussen bijvoorbeeld oudheid en hedendaagse tijd)

 3. paddenstoelen

 4. zonnestelsel

 5. werelddelen

 6. vogels

 7. kringloop van het water

 8. groenten in de moestuin

 9. koninklijke familie

 10. boerderij

 11. honden

 12. de oude Grieken

 13. de provincies


Voorlezen, voorlezen, voorlezen. Zo plezant, en toch kwamen we er in de vakantie te weinig toe. In ons nieuwe uurrooster wordt het prioritair en heb ik een voorleesmoment ingepland voor het hele gezin, net na het avondeten. Het is fantastisch! Hopelijk vind ik binnenkort de tijd om jullie te overtuigen dat als je iéts moet doen in je homeschool, het voorlezen is.


Godsdienst: voor Mathilde (bijna 5 jaar) het boekje St. Joseph First Communion Catechism, waarvan ik dacht "ik vertaal dat flinterdunne boekje wel snel even", maar waar de vijf uur kostbare babysittijd die ik deze week inschakelde allemaal aan verloren ging. Voor Theodoor (3,5 jaar) beginnen we met godsdienstlesjes uit de rode boekjes Catechismus voor kinderen. En voor de beide oudste gaan we verder met wekelijke Bijbellessen waarrond we dan een activiteit doen: het zal de eerste twee trimesters gaan over koning Salomo.Voor de (net-geen-)tweejarige Edward heb ik een kort momentje in het rooster gepropt waar we La Boîte à Bons Points zullen doen alsook een Montessori werkje van de aard dat hem op dat moment schikt, maar waar we vooral oneindig veel lol zullen trappen want de man is steevast hilarisch.Voilà, één uur vijftien minuten!


Tot binnenkort, en een gezegend start van het nieuwe schooljaar,

Linde


Heeft deze post je geholpen of aangesproken? Klik dan op het hartje. Heb je vragen, bekommernissen, heb ik iets ongelukkig uitgedrukt: contacteer me via alle mogelijke kanalen. Doorsturen en delen van de blog wordt zeer gewaardeerd. Volg me op instagram en facebook.

303 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page