top of page
  • Foto van schrijverLinde

5 Slaaptips voor een Pasgeborene

Aan deze blogpost ben ik eigenlijk begonnen op 18 augustus, en ik wil hem niet toevoegen aan mijn containerpark ‘onafgewerkte blogposts’… binnenkort is Isidoor niet meer zo newborn, dus ik probeer een en ander maar te publiceren.


Algemene update: we overleven wel. Het thuisonderwijs schiet er wat bij in, we doen iedere dag wel iets, maar ik moet toegeven dat ik me vaak toch afvraag hoe dit in ’s hemelsnaam mogelijk is. We blijven ons aanpassen en zoeken naar nieuwe manieren om het te doen werken.


Isidoor is een topkereltje van bijna 4,5 kg. Hij is een onrustigere baby dan Eloïse en heeft veel last van krampjes. Een huilbaby is hij echter niet en ik hoop dat hij er geen wordt! Ik ben twee weken geleden gestart met een strikt koemelkvrij dieet, maar ik weet niet zeker of het een koemelkallergie is. Het huilen na de voedingen en moeilijk in slaap raken blijft.

Slaaptips: wat werkt voor jouw gezin en wat niet?


Slaaptips voor pasgeborenen dus. Bij iedere nieuwe baby moet ik onderstaand lijstje met slaaptips weer even mentaal afgaan. Het is een overzicht van ‘basics’ die volgens mij goed werken.


Maar voel je vrij om er anders over te denken. Iedereen pakt het aan zoals hij wil. Ik hoor bijvoorbeeld van gezinnen waar de baby gewoon in slaap valt op de zetel en er absoluut geen voorspelbaar ritme is. Dat lijkt me fantastisch! Maar voor ons zou dat niet werken.


Ook nog een korte disclaimer over slaaptraining. Persoonlijk krijg ik het ervan als slaapcoaches of programma’s voor slaaptraining zichzelf aanprijzen als hét wondermiddel waardoor je baby ineens zal doorslapen. Zo werkt het niet. Baby’s zijn geen machines. Je moet zo’n info, en dus ook onderstaande info, met een korreltje zout nemen: neem eruit wat werkt voor jou en je baby en pas aan waar nodig.


1. Zorg dat de baby volledige voedingen neemt


Hier een beschrijving van Linde met haar eerste baby… Baby aanleggen aan de borst. Baby valt na drie minuten in slaap. Baby wegleggen. Baby wordt wakker na twintig minuten. Baby weer aanleggen. Anderhalf uur later huilt baby weer en lijkt ze met haar mondje te zoeken naar de borst. Baby weer aanleggen. Zelf in slaap vallen. Baby blijft aan de borst en zuigt af en toe een beetje, zoals op een fopspeen. Baby huilt van zodra ze weggenomen wordt van de borst.


Intussen weet ik wel beter: de basis van alle ritme voor een baby is zorgen voor volledige voedingen. Een volledige voeding is een voldoende lange voeding (bijvoorbeeld twintig minuten aan elke borst), waarbij je baby effectief eet. Hoe weten dat je baby effectief eet? Drie zaken: slikgeluiden horen, de overgang van korte kleine naar lange grote bewegingen van het mondje, en het gevoel dat je borsten leger zijn na een voeding.


Waarom volledige voedingen? Het is beter voor de baby, want zo krijgt hij niet alleen voormelk maar ook de vettere achtermelk binnen. Wat zorgt voor een langer gevoel van verzadiging. Zo kan de baby ook langere dutten doen, en is hij dus meer uitgeslapen. Hij wordt immers niet direct wakker door de honger.


Het is tot slot mentaal goed voor je als ouder. Als je zeker weet dat je baby een volledige voeding heeft gekregen, kan hij daarna immers niet huilen door de honger, het moet door iets anders zijn.

2. Maak de baby overdag wakker om te eten


De bedoeling is dat de baby de meerderheid van zijn voeding overdag binnen krijgt. Daar kan je al vanaf een paar dagen na de geboorte aan werken.


Daarom maak ik de baby overdag altijd wakker om te eten. In principe om de drie uur; soms is dat eens drie uur dertig, soms eens twee uur. Bij Edward was dat niet nodig (de knul was zo goed als de hele dag wakker/aan het huilen), bij Eloïse en Isidoor wel.


Kunnen baby’s te veel slapen? Mijn echtgenoot twijfelt eraan, maar mijn ervaring is dat baby’s niet te veel kunnen slapen. Ze zullen niet in het midden van de nacht wakker worden omdat ze overdag te veel hebben geslapen. Het enige wat van belang is, is dat ze op tijd en voldoende voedingen krijgen overdag.


3. Zorg voor een opeenvolging eten, spelen, slapen


Een goed ritme voor een baby is eigenlijk heel eenvoudig: eten, spelen, slapen. In het begin zal die cyclus heel kort zijn. Ik richt me op ongeveer een uurtje wakkertijd gedurende de eerste twee maanden. Het grootste deel daarvan gaat naar de voeding: zo’n 45 minuten, als ik de luierwissels en andere onderbrekingen mee reken. Dus het ‘spelen’ is beperkt tot hooguit een kwartiertje.


Tijdens de eerste weken was dat ‘spelen’ mijn quality time-momentje met hem, waarbij ik hem rechtop hield en gezellig met hem babbelde. Nu probeer ik hem af en toe ook eens vijf minuten op een tapijt te leggen, zodat hij vrij kan bewegen. En uiteraard is hij na die vijf minuten omringd door heftrucks en graafmachines en ander speelgoed vanwege zijn niet-zo-genderbewuste broers en zussen.


4. Baker je baby in


Oh, wat ben ik een fan van inbakeren. Waarom? Het bootst de omstandigheden van de baarmoeder na. Daar was je kindje ook begrensd in bewegingsvrijheid. Het maakt mijn baby’s rustig.


Inbakeren is bovendien een heel krachtige slaapassociatie. Het geeft dus aan aan je kindje dat het tijd is om te slapen. Van zodra ik hem begin in te bakeren wéét Isidoor dat hij gaat slapen en doet hij al zijn ogen toe. (Wat niet wil zeggen dat ik hem rustig weg kan leggen en een uur mijn eigen ding gaan doen 😉.)Soms worstelt hij zich uit zijn inbakerdoek. ;-)


5. Leer het verschil aan tussen dag en nacht


In de buik slapen baby’s vaak overdag en worden ze ’s avonds actief. Ze krijgen ook voortdurend voeding binnen. Een hele aanpassing dus voor je baby om voortaan enkel overdag te eten en de hele nacht te slapen!

Deze tips helpen mijn baby om zachtjes over te gaan in een dag-nachtritme:

- Ik leg de baby overdag in het licht en steek ’s nachts zo weinig mogelijk licht aan.

- Ik praat overdag voortdurend tegen mijn baby, en ’s nachts niet, of enkel op heel zachte toon.

- Bij de dutjes verduister ik de kamer niet. Bij het in bedje leggen voor de nacht wel.*


*Vanaf 8 weken is het doorgaans wél nodig om de kamer overdag te verduisteren, omdat ze dan het hormoon melatonine nodig hebben om in slaap te vallen, en dat hormoon wordt aangemaakt als het donker is. Ik verduister de kamer nooit helemaal. Het is immers de bedoeling dat ze een beetje flexibel blijven en niet alléén kunnen slapen als het pikdonker is!


Welke slaaptips waren een hulp voor jullie? Laat het me weten!


Tot binnenkort,

Linde


Ons Thuis steunen? Druk op het hartje, laat je mening weten via de commentaren hieronder, en deel deze blog!

184 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
Post: Blog2 Post
bottom of page