top of page
  • Foto van schrijverLinde

Hoe Borstvoeding Geven Terwijl er een Peuter / Kleuter Rondloopt?

Bijgewerkt op: 2 mei 2020

Borstvoeding geven is een métier.


Veel memes beschrijven de onverwachtse ongerieflijkheden van dit métier, zoals:



Een van de grootste problemen waar ik als beginnende thuisblijfmama mee te kampen had, was borstvoeding geven terwijl er een overactief peutertje het dringend nodig achtte alle gevarenzones van het appartement te verkennen.


Met een refluxbaby die dikwijls meer uren aan de borst lag dan niet, was dat niet evident… Lees: er sprong al eens een Linde recht met baby nog aan de borst in de ene hand, peuter aan het bijsturen met de andere hand.


Toen de tijd aanbrak dat de baby zodanig onrustig dronk dat ik zelfs mijn hand niet meer kon uitsteken zonder dat hij huilend wegtrok, stond ik voor een Ondoorgrondelijk Enigma.

Met andere woorden, de tips hieronder heb ik by trial and much error geregistreerd in mijn grijze massa.


Ik hoop dat ze – vooral in coronatijden, wanneer meer en meer kindjes van de crèche thuisblijven – van pas komen.



1. Pak grote gehoorzaamheidsissues aan voor de geboorte


Een relaxte borstvoedingsomgeving creëren vergt planning. En die planning begint al vóór de geboorte (ach, lamentatio, wou ik dat ik het toen wist).


Houd er rekening mee dat je niet kunt disciplineren (huisregels instellen en afdwingen) terwijl je in die borstvoedingsstoel zit. En dus: de weken of maanden voor de geboorte is het moment om dat te doen.


Bijvoorbeeld leren om niet op tafel te klimmen (oeps). Aanleren dat springen in de zetel verboden is. Idem om de handjes tegen het raam te zetten, aan de stopcontacten te komen, op stoelen te kruipen.


Zorgen dat je kinderen luisteren in het algemeen. – Deze ambitie vergt een handboek op zich, maar het voornaamste is: door keer op keer standvastig gevolgen te stellen aan een foutieve gedraging, weet je kind op den duur dat er sowieso consequenties zullen volgen wanneer het doorgaat met het foute gedrag. En dat zal vruchten dragen in de borstvoedingsperiode.



2. Eén speelgoedje


Klassieke Valstrik Nummer 1: ‘Ik zal haar hopen speelgoed geven, zo kan ze zich zonder problemen zoet houden gedurende het borstvoedingsmoment.’ Gevolg: binnen de minuut heeft peuter/kleuter alle speelgoedjes elk exact 1,5 seconden uitgetest om dan naar het volgende te gaan, en speelt peuter/kleuter nu met geen enkele van die speelgoedjes.


Beter is om één speelgoedje uit te kiezen dat past bij zijn leeftijd.

3. Nieuw speelgoed


En nog beter: een nieuw speelgoedje. Wat niet hoeft te betekenen nieuw aangekocht – ook hier is een rotatiesysteem voor speelgoed verdienstelijk. Je kan uiteindelijk een box maken met speelgoed dat enkel voor de voedingsmomenten wordt gebruikt.


Ik was verbaasd over de jonge leeftijd waarop Mathilde al een pop wilde verzorgen. Je kan dus van het voedingsmoment ook een ‘verzorgingsmoment voor pop’ maken, waarin je peuter zelf een flesje moet geven, kleertjes moet verwisselen, pamper proberen aandoen, … Natuurlijk kan je peuter of kleuter ook zoveel als mogelijk helpen bij het voedingsmoment van de baby (benodigdheden brengen, voetjes kietelen, ...)

4. Zet je kleuter vast


Ach, hoe heerlijk is het gevoel dat je kind vastzit op een plaats zonder gevaren en het niet los kan breken…


Een park of eetstoel met riempjes behoren tot de mogelijkheden. Voor oudere kinderen kan onafhankelijke speeltijd (zie deze post) in een aparte kamer een optie zijn. Geef de peuter eventueel te eten, bijvoorbeeld stukjes fruit – maar ook hier geldt de vuistregel dat er zo weinig mogelijk kans moet zijn dat jij uit je zetel moet springen om een handje toe te steken.

Een mirakeloplossing is het ook niet, want soms zal je peuter verveeld raken en beginnen huilen, wat evenmin bijdraagt tot een rustgevende omgeving.


Als er toch schermtijd toegestaan is in jouw huishouden, is dit een goed moment. (En dit is – alas – wel een mirakeloplossing ongeacht de particulariteiten van jouw kind.)

5. Geen ‘nieuwe kunstjes’ tijdens de borstvoedingsperiode


Potjestraining, leren eten met een lepel: organiseer deze zaken zoveel als je kan voor of na de eerste maanden met een nieuwe baby.

6. Routine: plan voedingen gedurende dutjes of bedtijd


Hoe meer voedingen je kunt laten samenvallen met bedtijd of dutjes, of tijd waar je man in de buurt is, hoe beter. Gemiddeld kwam ik zo toch aan een viertal voedingen per dag waar ik rustig alleen kon zijn met de baby. En dat was een verademing!


Bijkomend voordeel: deze organisatiemethode maakt het in ieder geval tastbaar dat de voedingsmomenten samen met peuter of kleuter maar beperkt zijn in aantal (voorbeeld uit mijn eigen boreling-schema: om 10u, 11u en om 17u).


7. Leg alle voorwerpen waarmee ze 'stout' kunnen zijn buiten hun bereik


Klassiek voorbeeld: de voorraadkast.



Lang leve verhuizen en een nieuwe, doordachte, peuterproof kastenindeling voorzien... Later meer hierover!

 

Tot binnenkort,


Linde. Ik denk aan jullie en in het bijzonder iedereen die het, op welke manier dan ook, momenteel moeilijk heeft.


Dank je, lieve lezer, om deze blog door te nemen! Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt gehad… Je kan me altijd helpen om de blog te verspreiden naar meer en meer mensen door op het hartje te klikken, een reactie toe te voegen (momenteel kan dat helaas nog niet zonder inloggen), naar hem te linken op je eigen webpagina, of hem te delen op social media via de knoppen hieronder.
En Ons Thuis te volgen op Facebook natuurlijk!
 

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page