top of page
  • Foto van schrijverLinde

9 Aanbevolen Materialen om de Werelddelen te Leren

Lieve lezerskens, sta mij alstublieft toe om enthousisast te zijn want wij hebben net het leukste thema van het universum achter de rug… namelijk thema werelddelen! Er is zoveel leuks beschikbaar over dit thema, dat ik graag met jullie wil delen.



Voor de duidelijkheid: ik koop me niet te pletter voor ieder educatief project… mijn criterium is dat het door de jaren heen moet kunnen meegaan; dan is het de moeite waard om er geld en energie aan te besteden. En aardrijkskunde zal nog tot het einde van onze huisonderwijsloopbaan een leertopic wezen. De bedoeling is om nu een basis te leggen met gemakkelijke dingen, zoals de kenmerkende vorm van de werelddelen en enkele basisgegevens (waar leven de giraffen etc, enkele grote landen van de werelddelen), en daarop voort te bouwen als we het thema binnen x aantal maanden/jaren nog eens aansnijden (een soort spiraal-benadering dus).


Maar ik had me voorgenomen het kort te houden, dus hieronder deel ik 9 van onze activiteiten die ik ten zeerste aanraad, met links en vooral veel foto’s.


1. Concentrische cirkels: "waar ik woon"


Oké, deze heeft me veel tijd gekost om te maken, maar zo de moeite waard. Het is immers belangrijk dat de kleintjes een notie krijgen van plaatsbenamingen ten opzichte van elkaar: een straat is kleiner dan een stad, een stad is kleiner dan een land enzovoort. Anders krijg je toestanden zoals bij ons vorig jaar, waar onze tweejarige volhield dat oma en opi woonden in Azië.


Maak in het midden vast met een splitpen, en als je minder wil knoeien dan ik, gebruik dan een passer om de cirkels uit te knippen.


2. Atlas met stickers


Leuk werkboekje dat we volgens mij nog veel zullen gebruiken in de toekomst. Met vlaggen en bijzonderheden (dieren, bezienswaardigheden) voor elk werelddeel. Onder andere verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel.



3. Nomenclatuurkaarten werelddelen



Nomenclatuurkaart is een hip Montessoriwoord voor woordkaart. Het leuke bij de aanpak van Montessori is dat elk werelddeel een specifiek kleur heeft. We hebben die kleuren overgenomen, en zo leerden de kinderen supersnel de werelddelen herkennen.


Ze zijn vast ook gratis te vinden, maar ik vond ze nergens in de juiste kleur + editable (zodat ik de namen kon wijzigen naar het Nederlands), dus betaalde ik er maar wat voor op deze link.


Een kind van twee jaar kan ook al meedoen, bijvoorbeeld door de kaart met enkel het werelddeel op te matchen met de controlekaart (kaart met ook de benaming op).



4. Contouren van de werelddelen opvullen met playdough



Echt een leuke activiteit! Print en lamineer, en laat je kinderen playdoughstukjes in de juiste kleur leggen tot ze de vorm van het werelddeel hebben bereikt.




Deze activiteit heb ik zelf in een printbaar document geplaatst, je kan het hier downloaden.


Ook leuk: simpelweg deze contouren inkleuren met plakkaatverf. Dat deden we vorig jaar al, en we halen de kaarten terug boven als we het over een bepaald land hebben enzovoort, om de link te leggen met thema werlddelen.




5. Boeken, boeken, boeken!


Elke dag mocht een kind een kaart met een werelddeel op (die van de bovenstaande foto namelijk) trekken. Na de ruzie omdat de andere kinderen de kaart niet mochten trekken, lazen we dan een stukje in één van de boeken over dat werelddeel. En zo kwamen er spontaan heel wat ideeën op, zoals origami maken (Japan), een wachter van Buckingham Palace natekenen (rood jasje met berenmuts), een filmpje bekijken over piranha's (Zuid-Amerika) of het Vrijheidsbeeld... Onze oudste mocht ook iedere dag een stukje kopiëren in haar werkschrift als schrijfoefening.



Veel leuke boeken over dit thema! Aangeraden reeksen: reeks Wondere wereld (zie hierboven), reeks Kijk en leer, reeks Willewete.




6. Wereldbol maken van papier maché


Wegens een papiermachélijmdeficit in ons huis is het erg nog niet van gekomen om de wereldbol te maken, in het blauw te verven en de werelddelen erop te plakken. Maar de werelddelen schilderden we wel al en knipten we al uit. Je vindt alle materiaal voor deze activiteit op deze link.



7. Opblaasbare wereldbol Caly Toys


Dit is gewoon TE GEK. Er sneuvelden wel al meerdere wereldbollen (de kwaliteit is niet zo super, telkens was er een scheur in de naad), nu hebben we de 50 cm versie gekocht. Hier vind je de 30 cm diameter versie. Ideale cadeautip.




8. Ronde houten puzzel



Verkrijgbaar bij Dille en Kamille. Leuk, maar niet eenvoudig om te maken!


9. Montessori houten legpuzzel werelddelen


En dan een top educatief materiaal, deze grote houten legpuzzel (zeventigtal cm breed). De Montessori pedagogie gaat ervan uit dat het voor het begrip en het geheugen van het kind beter is als een bepaald onderdeel in één stuk wordt aangeboden. Ik kocht 'm vorig jaar hier en de kinderen hebben er al erg veel mee gespeeld. Zo leerden ze de werelddelen in een handomdraai herkennen.



Tot binnenkort,

Linde


Heeft deze post je geholpen of aangesproken? Klik dan op het hartje. Heb je vragen, bekommernissen, heb ik iets op een ongelukkige manier uitgedrukt: contacteer me via alle mogelijke kanalen. Doorsturen en delen van de blog wordt zeer gewaardeerd. Volg me op instagram en facebook.

150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page